Sunday, May 16, 2010

Ini cerita pasal ikan pula, tak suka juga.

Dear Readers,

Memandangkan aku ada Facebook, jadi aku suka main game facebook yang sangat cool untuk bela haiwan cyber tanpa nyawa dengan tidak perlu perah kepala hotak macam mana nak tackle enemy or gain power macam Mafia Wars, aku more prefer Fishville, haha sounds funny. Aku suka main benda itu sebab aku takut nak pegang ikan in real. Tapi kalau ibu suruh aku siang ikan, aku sampai kena pakai hand glove untuk menyiangnya. Bukan lah geli tapi takut. Bila aku berenang dalam laut or sungai, bila nampak ikan berenang-renang gedik aku akan menjerit. Tapi jauh disudut hati suka tengok, suka saja tapi tak suka pegang rasa macam lebih kurang segeli rama-rama and burung-burung.

Pernah terjadi satu case, di Pulau Pangkor, my family vacations. Konon nak tunjuk berani punya pasal, aku try snorkeling dekat area pulau, macam best dengan berbekalkan roti Gardenia yang sememangnya dari bagi makhluk itu makan, baik aku buat roti Sandwich yes. Jadi nak tunjuk penyayang terhadap spesies ikan, aku pun terjun ke dalam laut, mula-mula okay saja. Tiba-tiba by the time aku berenang sampai ketengah ada seekor ikan besar gila babi, datang macam nak menyondol aku. OMFG, lihat dia punya sirip pun macam "tak lari gunung dikejar, even aku lari" inikan pula bila aku tengok muka ikan itu, macam Pffft! Lalu, aku hulurkan roti sebanyak 5keping, at last bukan setakat roti saja dia NGAP, dengan tangan-tangan aku sekali dia NGAP. Babi betul. Sejak itu, aku rasa Phobia terhadap haiwan berekor, bersisik, bersirip dan berinsang yang menari-nari didalam air. Tapi, aku suka memancing. Love so much! Maybe sebab macam cool and mendidik untuk bersabar, Oh sesiapa mahu bawa aku pergi memancing? Mengail? Membubu? <----Ada kah?

For me, aku tidak minat haiwan yang cute-cute dan menarik-narik macam yang aku cakap sebelum ini, selain dari kucing dan hamster. Oh pasal kucing aku dekat rumah itu ada cerita yang boleh buat novel, nanti bila ada kelapangan didada, akan ku karangkan untuk anda yang setia membaca. Kejap, kalau aku cakap aku suka ular, ular suka aku tak? Aku suka benda-benda yang bersisik reptilia. Oh lagi itu Iguana, sungguh cinta. Ular dan Biawak aku tidak takut sama sekali.(psst, yang tidak berbisa dan tidak garang saja). LOL. Nanti aku buat post mengenai binatang lain pula. By the way! Disini ada sedikit gambar yang menarik minat bagi penggemar hidupan laut. Dalam laut terdapat lebih dari 500,000 spesies ikan yang pelbagai bentuk dan perangai. Aku bukan crew discovery channel yang main kejar-kejar buaya dan singa itu okay, i just love to share some of sea's creatures yang pelik-pelik perangai dan tingkah laku. Macam horror pun ada. Take a look. You'll be impress!






Cute saja, well done ikan, selamat tidak berjumpa anda sekalian. Bye-ah~

No comments:

 
Template design by Izzy Adlina