Friday, March 4, 2016

Kisah Dua Muka

Kadang-kadang manusia lupa dalam dunia Allah ini bukan hanya ada dua sifat azali. Dimana mudah dilabel si jahat dan si baik. Mereka lupa dalam setiap diri semua manusia tersimpan satu naluri. Naluri yang pada mulanya malaikat dan bernafsu untuk mencuba sesuatu yang syaitan tapi terhalang. Dan sebaliknya.

Siapa kita untuk mengadili perbuatan makhluk lain? Siapa kita untuk declare ahli syurga atau ahli neraka. Segala yang berlaku amat bersebab. Ada yang bukan diatas kemahuan, mahupun didalam perancangan. Ada yang pada mulanya ingin berpengalaman, tapi menjurus kepada kemusnahan. Banyak perkara kita sebenarnya sedar, tapi pura-pura tidak menerima hakikat. Lalu, mula mengaku Tuhan.

Benar kata ibu ayah, kita merancang tapi Tuhan menentukan. Kita tak pernah inginkan kemusnahan, tapi takdir tahu segalanya. Ada baik, ada sebaliknya. Namun, masih segala yang terlihat dihakimi kotor dan jijik persis sampah masyarakat. Pernah mereka tanya kenapa aku begini?

Selalunya, kita mengiyakan apa yang tidak. Tapi bila sesekali kita menidakkan apa yang iya, seolah-olah diri tak berharga diperlakukan.
Aku bukan malaikat.
Aku bukan dewa.
Aku bukan Saidina.

Hidup memang selalu begini, tidak adil. Tapi dorongan kasih sayang, budi yang terhutang, dan pertalian menahan aku untuk bersuara. Aku perlukan peluang dan ruang, bukan lubang dalam yang gelap untuk dihumban.
READ MORE

Wednesday, July 22, 2015

This is not a Disney Princesses Story !

I wish, I wish, I wish. if i can be just like a Snow White in Disney fairy tales, i am the luckiest one. Or could be a Cinderella but in fact the glass slippers never belonged to me, Gila sedih. I have too many wishes yang satu pun belum termakbul.  Too many causes why and why must i argue the "BIG WHY"? You have more than enough Izzy don't you? Biasa lah manusia tak pernah puas. If I can point out what question do I frequently ask to myself and this world...I think it would be...."Why?"
Why...to Allah, to my mom, my dad, my brother, my sisters, my future sons & daughters, my best friends, my friends, my uncle and aunt, my cousins, my teachers, my so-called destiny, my worries, my fear, my tears, my choice of education, my unexposed talents, my untouched hobby, my abandoned ideas, my history, my past, my memories, my mistakes, my stupid acts, my childhood, my dislike towards chocolates, my dream, my emotions, my sympathy, my sensitivity, my anger, my dreams, my ego, my so-called future, my fights, my stupidity, my way of dressing, my low confidence, my obsessions, my disappointment, my concealed thoughts, the hypocricy, the war, the hatred, politics, nepotism, corruption, the racism, the murders and crimes, the abusements, the gossips, the false news, the covered secrets, the perception of an ideal life, the glamorous life, the stupid television shows, the bounded human rights and etc.
Whyyyyy I still dont have a babies ?????.
Damn, stop it! It is really depressed me if i keep thinking about each of it.
Everything in a the true world are very related to me. I have been surrounded with so many kind of people. Some are funny and some are quite depressing, if I may say that. Until now i feel like enough to act like i pretend that i don't mind for everything they did to me. The peeps who talked bad behind me, i feel like i don't care anymore. In reality, i have somebody who are more precious, my family and true friends who are more valuable than everything. They are not my fairy tales like i wish been surrounded by beautiful and nice people. Because the-they-are-not-my-fairy-tales are the people who have been thru with me for many years. Who knows my bad and good side. So that they are more than enough. As long as i am not in a wrong path for them, i feel good definitely good. And what i realized, i should not begging to Allah to give me all the "I wish" because, i am grateful for what i have in my life. They know me very well, bak kata orang yang dikejar bukan lah sesuatu terbaik untuk kita, yang dikendong adalah lebih bermakna. And now i feel release :)
I wonder, ada kah orang yang totally never been heartbroken, depressed or some kind of that like a normal one like me? If yes, kau dah boleh daftarkan diri ke fairy tales jadi Snow White No.2..You know like "Happily ever after" or "Forever After" and etc never exists. Aku sudah berpijak di Bumi yang nyata. Yknow, the ups and downs. Dah dewasa.
Anyway, selamat hari raya dan maaf zahir batin to all muslimin muslimah.

READ MORE

Wednesday, June 24, 2015

twenty seven years old

I was born on the Twenty Third Of December. 27 years ago, as I had known it to be, was special only because I was born.

My life as I had known it was all a scam. And it all came tumbling down from there. The invisible crown I wore disappeared, and the life that once filled me with the feeling of being special was now replaced with the cold reality that I was normal like everyone else.
And because I believed what seemed to be a fact, I settled into a life of mediocrity.

Because it was easy.

Comfortable.

Safe.

But something funny happens when you get older. The time flies by and the fear of not going after "that dream" the one that keeps you up at night starts to sink in. Reality becomes your enemy and you realize that the life you sat back and watched happen... sucks!
My life is good because I designed it that way. I didn't give my life over to fate and sit back twiddling my thumbs, hoping that my dreams would fall into place. No! I decided to live a life free from everyone's expectations of me. Wild. Free. Full of integrity.

I'm bold.

Fearless. And a voice for people who don't have their own.
So in the spirit of me turning 27 years old, I want to share with you 27 quotes that I live by, and I challenge you to live your life on your own terms. Break all of the rules and make your own as you go along.

The "Live Life on Your Own Terms" Manifesto:

1. First rule of business: Stay out of everyone else's and be about yours!
2. Keep your circle small and honest. Everyone is not for you.
3. Stay away from people with questionable character.
4. Closed doors are really a blessing. If you can't pray a door open, don't try to pry a door open.
5. "Don't do shit you don't believe in." -- Russell Simmons
6. "Not sure what to do next? Ask how you can help!" -- Chris Guillebeau
7. Wear your invisible crown. Daily.
8. Pick your battles.
9. "No one on earth can do what you do, in precisely the way that you do it!" -- Alexandra Franzen
10. If you want to know where you'll be five years from now, listen to your words. You're prophesying your future.
11. "If you're not willing to go all the way, don't start the journey at all!" -- Charlemagne
12. If you're feeling guilty, embarrassed or ashamed about the blessings of God, let that go. You were created to show off His goodness.
13. "Never worry about numbers. Help one person at a time and always start with the person nearest to you." -- Mother Teresa
14. Work for a cause, not for applause.
15. Before you diagnose yourself with depression or low self-esteem, first make sure you aren't, in fact, surrounded by a-holes!
16. You are more important than you realize.
17. Be the type of person you want to meet.
18. "To give anything less than your best is to sacrifice the gift!" -- Steve Prefontaine
19. Be so good that they can't ignore you!
20. Don't ever be too prideful to ask for help. Asking for help when you need it is one of the wisest things you can do.
21. Commit to not giving a f*ck what people think. Daily.
22. "Excessive fear and self-doubt are the greatest detractors of personal genius." -- Robert Kiyosaki
23. "When your work speaks for itself, don't interrupt!" -- Henry J. Kaiser
24. "You can either throw in the towel, or you can use it to wipe the sweat off your face!" -- Gatorade
25. "Don't change so someone will like you. Be yourself and the right people will love the real you!" 
26. Examine what you tolerate!
27. "Raise your words, not your voice. It's rain that grows flowers, not thunder." -- Rumi


"Tell me, what is it you plan to do with your one wild and precious life?" -- Mary Oliver


READ MORE

Friday, September 26, 2014

Lagenda Budak Setan

Waktu itu,
bila udara aku sedut tiada sehabuk kini,
hujan sentiasa jarangnya matahari,
aku masih dapat rasa nafas itu,
nafas yang segar,
alam yang aku tunggu-tunggu,
aku bebas.

Ketika itu,
tiada lagi kongkongan dirumah,
aku berduit walau tak banyak,
aku mampu,
Myvi WVE 4618 berwarna jingga aku usung kemana saja membawa punggung,
aku lihat dunia,
dunia yang aku impikan,
zaman itu memang lagenda.

Zaman aku lantang,
aku tidak hirau perasaan orang,
Blackberry Curve itu,
permulaan aku dengan orang luar,
lincah, seronok dan megah,
rindu.

Lagenda aku bukan lagenda biasa,
kalau dibawa kemuka surat novel, belum tentu ada penghujungnya,
pahit manis, suka duka, gelak tawa,
zaman kebebasan,
bebas membuat keputusan,
aku rindu.

Lagu Tilu - Ku Bukan Aku menjadi zikir dibibir,
itu lagu zaman aku yang aku rindu,
aku tidak kenal siapa musuh,
tidak kenal siapa lawan,
hanya tahu bergelumang dengan kegembiraan luar,
itu diri aku yang aku rindu.

Aku bebas berpakaian,
aku lincah bergaya dan berkata,
lontarkan semua, apa peduli,
aku tidak hirau orang tak suka,
itu zaman lagenda aku,
yang aku takkan lupa.

Nafas itu masih aku dapat rasa,
bila pejam mata setiap wajah zaman itu bermain di ingatan,
semua masih melekat,
tidak ada yang tertinggal.

Lagenda Budak Setan jadi kenangan tersimpan.


READ MORE

Thursday, September 25, 2014

Subsidi Cinta

Alangkah bagusnya ada suara yang merdu, ada otak yang pintar, boleh berpuitis, kurniakan bakat, cantik, susuk tubuh menggoda, 
Hidup ini kalau ikut dengan merungut, tak terlayan. Serba serbi nak ikut kehendak, ikut impian.
Hari-hari nak mengeluh benda yang sama.
Pasal badan, pasal kawan, pasal pendapatan, pasal krisis dengan mak ayah, pasal life.
Bila tergelincir, kata keliru.
Bila jatuh, kata celaru.
Bila tersungkur, kata merapu.

Semua tidak adil, kalau diikutkan.
Dari zaman kau bergelumang dengan budak-budak selekeh waktu sekolah rendah, hingga ke zaman kau declare dosa adalah suci.
Kau kata merokok untuk hilangkan tekanan.
Kau kata clubbing boleh luruskan jalan.
Kau kata mabuk boleh lupakan kenangan.
Masih denial dengan orang lain, dengan diri sendiri.

Seribu kali sayang,
cinta neraka yang kau cipta bukan penghujung setiap cerita,
cinta syurga yang kau kikis kerana perit,
memang perit,
bila segala yang kau sumbang dipersumbangkan,
bila titik peluh kau hujani dipersendakan,
bila pengorbanan difitnah,
bila kasih dipropaganda,
bila prihatin diperabai,
bila cinta tidak terlihat.

Masih adilkah cinta syurga?
Atau hanya subsidi ke Jannah?


READ MORE

Wednesday, September 24, 2014

Rojak Rabu

Rugi.
Bagi bukan penggemar rojak buah mahupun rojak mamak.
Rugi besar.
Asyik menghadap makanan Melayu.
Balik-balik masak lemak cili api, asam pedas, sambal belacan, nasi lemak, kuih lapis.
Bau pun bau belacan.
Ketiak bau bawang.
Badan berlemak santan.

Kata Sophisticated.
Kena belajar selera lain.
Jangan makan ditakuk lama memanjang, nanti seluar panjang jadi seluar mambang.
Macam berfikir.
Jangan fikir macam Melayu yang melayu, tak tahan lasak. Tahu nak sedap.

Komuniti sekarang tiada integriti.
Lompat sana, lompat sini.
Jatuh sikit, lari berteduh bawah payung Sang Maliki.
Tak kental, lebih selesa disental.

Makanan melayu memang sedap.
Banyak mudarat dari sihat. Banyak musibat dari lazat.
Macam idealis melayu kini.
Mahu yang cepat.
Mahu yang sedap.
Semuanya nak short-cut.
Bila berulat, bukan ikhtiar untuk perbaikpulih.
Ditinggal sampai berkulat.

Pendirian aku,
Bila aku mula buat sesuatu, aku habiskan.
Bila aku buat keputusan untuk lakukan, aku garap sampai licin dipinggan.

Tapi kebanyakan mereka,
Pongpang pada mulanya.
Dedah rahsia kaya sekelip mata.
Canang sini sana.
Bagi harapan pada rakan sebaya.
Sampai ada yang terpedaya.
Bila jatuh dilubuk buaya, ambil jalan pintas untuk menaiki helikopter.

Bukan jenis aku, yang tetap setia.
Dengan Shaklee dan Worldventures.
Walau buaya banyak didepan mata.
Dipukul arus berkocak-kocak.
Aku renangi rentas semua ini, sehingga ke Waterfall yang diingini.

Sebab apa?
Sebab aku lebih suka makan rojak.
Banyak rasa banyak gula.
Tapi sedap.

READ MORE

Tuesday, September 23, 2014

Kisah Techno dan Blog

Pada 2011, bulan berapa tidakku ingat.
Ada seorang random girl tegur aku dalam club,
dengan hiruk pikuk muzik techno berbingit-bingit bergelombang, dia tanya.
"Sorry, you blogger kan? Tatta-tatta Tattamasi, yesssss. I follow your blog, macam nak join carut sekali je"

10 minit aku berdiam dan senyum.
Aku angguk.
Sebab tak tahu nak reply apa.
Minah tu agak city-zen baca blog kampung ni?
Pelik.

Dalam hati aku,
Apa lah kau dapat baca blog tu, dah lah ayat macam haram.

READ MORE

Monday, September 22, 2014

Kontra Komunis



I wanna share my another thoughts.

Yknow.
Setiap hari kita belajar.
Dari mana kita mula, dimana kita akan tamat.
Dan setiap hari juga kita akan mengeluh atas benda yang tidak mampu kita laksanakan.
Atas usaha kita yang disia-siakan.

Yknow.
Rata-rata my surroundings buat blog as a diary. Ya, like cakap pasal makan, cakap pasal fashion, cakap pasal their dailyshits, cakap pasal review product, music, movie, lyrics etc, cakap pasal si kekasih, cakap pasal tutorial, cakap pasal business, cakap pasal vacation, cantik-cantik semua i admit that. 

Aku, bila marah sedih terus buka blogspot, write a new post, and publish.
Itu bukan maksud hidup aku horrible.
Aku selesa menulis dengan gaya gini. Stim lain macam. 
I used to published my entire privacy to this blog last time. Tapi itu dulu.
Orang ambil kisah bila kau tengah hidup terumbang ambing.
Ambil kisah dalam diam.
Tengok kau meraung menangis.
Yalah, cerita pasal hari-hari rebel, cinta monyet yang tak sudah-sudah, kawan-kawan yang macam jalang tikam belakang, marah, benci, sedih semua tanpa segan silu aku hambur.

People change. Cliche betul. Ironinya, manusia tetap sama. Saling membenci tanpa sebab.
Tak bersyukur.
Dasar komunis.

Jangan bila terhantuk baru terngadah, mula ambil dadah tayang dada.
Take a moment to nego with yourself. Nobody is perfect, 
But most of them are perFUCK.
Kalau memanjang hidup nak dodoikan hati orang, hati sendiri kecundang, jangan salahkan pak belalang.
Sendiri lupa belang.
Ingat, keliling kau ramai komunis.

Nak hidup ni simple.
Jangan mata celik, tapi hati dan akal buta.
Orang buang tahi, kau baling najis. Jangan.
Elok kau main perang guna psychology,
Jangan guna pisau.

Payah sekarang orang bunuh orang guna Smartphone.

READ MORE

A moment of truth

Jika kenal aku dari Tattamasi, dan pernah punya banyak tanggapan dan pengaruh yang buruk dari sini, aku minta maaf.
Jika kenal aku dari dunia realiti, dan pernah disakiti, dilukai, dianiayai dengan sifat jelik diri ini, aku tak boleh buat apa.
Mohon maaf.

I'm no longer to write as i'm getting older.
Aku mula menulis sejak umur 20 tahun.
Masa itu aku budak, immature dan pemberontak.
I've been abused, offended by surroundings, orang yang aku sayang.
Aku transform pemberontakan melalui penulisan.

Bila membesar, orang menyampah bila kau cakap terlalu jujur. Dan kalau kau menulis untuk dibaca orang, kau akan cenderung kepada tak jujur. Orang cakap kau minta simpati.
Tapi apa kau dapat kalau diikutkan apa orang cakap?
Dibentak, dijerkah, ditikam belakang, difitnah.

Aku membesar. Mahu dari sudut pemikiran, kematangan dan juga saiz.
Masih tetap orang yang sama. Tapi kehidupan lebih baik dari dulu.
Cakap banyak tak guna.
Cakap belakang tak dapat apa.

Satu benda, sentiasa ingatkan diri supaya menulis dengan jujur. Apa yang ditulis adalah segalanya dari hati. Tak ada spekulasi.
Ibarat tak ada orang yang membaca.
Ibarat tak ada orang yang mengenali.
So, pergi jahanam.





READ MORE

Saturday, September 20, 2014

Jalan Kengkang

Makan kacang, tercekik halkum.
Assalamualaikum.

Pedih mata ditenggek si syaiton laknatullah menggoda aku untuk tidur waktu aku sedang gigih mencari rezeki di laman sesawang. Jadi aku come out dengan teori ini.
Teori kupasan bawang, through thick and thin, ups and down, waktu mewah, waktu tak semegah, Kena bersabar sebelum kulit terlihat yang cantik.

Nak menyanyi, suara tak sedap.
Nak berlakon, pakej tak mantap.
Nak berkarya, siapa yang layan? Syok sendiri.

Sabar. Mungkin sabar aku perlu dinaiktaraf ke peringkat lebih  mukminin.
Bukan sederap kau boleh rentap.
Bukan forever kau boleh terer.

Aku sabar jelah yang mampu, just jangan berhenti melabur.
Benar kata Azizan Osman, nak rasa nikmat kena lalui waktu bangsat.
Pedulikan si barua yang buang kahak dan jilat itu.

Kau ada attitude problem? Aku pun.
Kau kurang perhatian? Aku pun.
Kau pernah diherdik, dicaci, dimaki, dipukul? Aku pun.

Yang bezanya, aku tidak berhenti melangkah.
Walau langkah aku kadang kengkang, kadang jalang.

I never die trying. Sabar.



READ MORE
 
Template design by Izzy Adlina